Acest curs a fost creat pentru profesorii care ar dori să învețe despre aplicațiile online și medii online care stimulează munca colaborativă și creativitatea, cum ar fi Padlet, Genially, Wakelet sau Mentimeter, pentru a numi câteva. S-a pus un accent deosebit pe soluțiile și aplicațiile web care promovează incluziunea (permit ca elevii cu nevoi de învățare și abilități diferite de a participa pe deplin) și durabilitate (promovarea utilizării eficiente și fără hârtie a resurselor școlare). Abilitățile dobândite în acest curs îi vor ajuta pe profesorii participanți să-și facă orele mai atractive, să implice elevii în proiecte interesante de colaborare sau activități creative online.
În prima zi a mobilității din cadrul Erasmus + „ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom” (Avila Spaces, Lisabona) ne-am întâlnit cu colegii din Spania, Grecia, Lituania, Croația și Polonia. Printr-un joc am împărtășit din experiențele personale și profesionale. De asemenea am luat parte la un tur virtual al școlilor reprezentate de profesorii participanți la curs.
A doua zi din cadrul mobilității Erasmus + „ICT Tools for Colaborative and Creative Classroom” s-a arătat a fi deosebit de interesantă încă de la început. Am învățat să folosim diverse instrumente digitale – Mentimeter, Google Docs, Jambord, Wakelet- în vederea asigurării unei clase colaborative și creative. Am descoperit cultura portugheză, comunicând atât în engleză, cât și în portugheză.
A treia zi a mobilității Erasmus+ „ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom” s-a arătat a fi la fel de captivantă deoarece am învățat să folosim instrumente on-line pentru a realiza prezentări atractive și interesante explorând caracteristicile și posibilitățile acestora. Ne-am bucurat de activități interactive și colaborative folosind Jamboard, Google Slides, Miro.
Și a patra zi a mobilității Erasmus+ „ICT Tools for Collaborative and Creative Classroom” s-a arătat a fi valoroasă prin aplicațiile explorate – s-a vorbit despre storytelling într-o clasă colaborativă, unde învățarea este centrată pe elev, despre calitățile unui profesor creativ, am aflat din secretele padlet-ului și am descoperit noi utilități ale QR Code-ului.
În a cincea zi a cursului au fost împărtășite din secretele aplicațiilor Genially și Canva, am exersat și am pus în practică toate aplicațiile studiate, iar, după o scurtă evaluare a sosit momentul absolvirii și înmânării certificatelor. A fost un bun prilej de a prezenta din tradițiile vestimentare și de a gusta un pic din dulciurile românești și a împărtăși impresii și adrese de e-mail cu colegi din Lituania, Croația, Polonia, Spania și Grecia.
Ultima zi din cadrul mobilității Erasmus+ „ICT Tools for Creative and Collaborative Classroom” Lisabona a fost dedicată explorării culturale a orașului folosind instrumente digitale studiate în cadrul orelor de curs. Astfel, folosind Google Maps și QR-reader am ajuns la Belem, Oceanario de Lisboa, Mănăstirea Jeronimo, Cristo Rei.
Cadrele didactice participante la mobilitatea Erasmus+ „ICT Tools for Creative and Collaborative Classroom” – Lisabona, Portugalia au organizat cursul de formare „Instrumente TIC pentru o clasă colaborativă și creativă” la care au participat atât cadre didactice din școală cât și din alte școli. Au fost prezentate câteva din instrumentele învățate în cadrul mobilității, cu multă interactivitate și exemple practice. Astfel, prof. înv. primar Pricop Ana Maria a prezentat și lucrat cu platforma Padlet, prof. Lăzărescu Raluca a arătat cum putem folosi QR Code în orele de curs, prof. Pintilie Andreea a prezentat platforma Wakelet, prof. înv. preșcolar Onișoru Simona a făcut câteva aplicații în Mentimeter și prof. înv. primar Ioniță Mădălina a propus o aplicație pentru feedback în Mentimeter și a răspuns la întrebările auditoriului.